NA ČO SI DAŤ PRI KÚPE AUTA POZOR?

Prešli ste procesom výberu auta a rozhodli ste sa kúpiť použité? Môže byť rovnako spoľahlivé ako nové, napriek tomu je dobré nespoliehať sa na prvý dojem a overiť si jeho celkový stav. Na čo všetko si dávať pozor?

Prešli ste procesom výberu auta a rozhodli ste sa kúpiť ojazdené? Môže byť rovnako spoľahlivé ako nové, napriek tomu je dobré nespoliehať sa na prvý dojem a overiť si jeho celkový stav. Na čo všetko si dávať pozor?

6 VECÍ, KTORÉ MAJTE PRI KÚPE
POUŽITÉHO VOZIDLA NA PAMÄTI

# 1 - Rozhodnite sa, na čom chcete jazdiť

Prí výbere vozidla je potrebné zvážiť viacero faktorov, aby ste si vybrali naozaj to, čo potrebujete.
O tom, aké auto si vybrať a podľa čoho sa rozhodovať, si môžete prečítať v našom minulom článku - 5 otázok, nad ktorými sa pri kúpe auta zamyslieť. Rozhodnutí? Výborne, poďme ďalej.

# 2 - Nájdite inzerát a overte si predajcu

Typ vozidla máte vybratý a už sa podarilo nájsť aj inzerát, ktorý Vás zaujal. Pred objednaním obhliadky a reálnou kúpou auta si skúste vyhľadať aj referencie na predajcu. Ak má v ponuke viac vozidiel, nebude náročne dohľadať informácie o jeho spoľahlivosti. Zlé správy sa šíria rýchlo a dobré referencie sa k Vám  tiež dostanú.

# 3 - Preverte si záznamy o vozidle

Keď už máte vybraté vozidlo a zaujal Vás inzerát, skntrolujte si VIN číslo, ktoré sú predajcovia povinní od 20.5.2018 zverejňovať. Preto je pre Vás bezpečnejšie kupovať vozidlo od predajcu ako od fyzickej osoby.
Takto môžete ešte zo svojej obývačky skontrolovať stav vozidla v online databázach STKonline, SEKA alebo Kontrole originality a zistiť, či bolo auto dovezené zo zahraničia, búrané a či pôvodný majiteľ absolvoval pravidelné STK a EK kontroly.

# 4 - Obhliadka vozidla

Dohodli ste si obhliadku vozidla s predajcom. Čo všetko treba skontrolovať?

A) Technický stav vozidla - máte právo poznať skutočný stav vozidla, preto sa nenechajte zmiasť vymeneným volantom, pedálmi, či dobre vylešteným lakom. Skontrolujte si:

Rok výroby - nájdete ho v kódoch na sklách, bezpečnostných pásoch alebo nádobkách na kvapaliny.

VIN číslo - musí súhlasiť s údajmi v osvedčení o evidencii a slúži aj na preverenie roku výroby a krajiny, pre ktorú bolo vozidlo vyrobené. Zvykne byť vyrazené v motorovom priestore, na podlahe alebov batožinovom priestore.

Číslo motora - býva vyrazené na bloku motora, ale často sa nachádza na zle dostupných miestach.
V Osvedčení o evidencii vozidla sa od 1.7.2007 musí uvádzať typ motora, ktorý je zhodný s vyrazeným údajom priamo na motore.  

Typový štítok - nájdete na B-čkovom stĺpiku vozidla alebo v motorovom priestore. Tento štítok nesmie byť poškodený alebo chýbať. Jeho údaje sa musia zhodovať s údajmi v Osvedčení o evidencii vozidla.

Celkový vzhľad interiéru (čalúnenie dverí, sedadlá, koberčeky) a exteriéru vozidla

Lakovanie a lícovanie dielov karosérie

Airbagy - tie nesmú byť vystrelené, kontrolky musia správne reagovať a kryty sedieť na mieste bez odchýlky

Bezpečnostné pásy - nesmú byť príliš voľné, zasekávať sa alebo byť inak mechanicky poškodené

Elektrické zariadenia -  stierače, kontrolky, sťahovanie okien, osvetlenie interiéru, vonkajšie svetlá

Funkčnosť klimatizácie

Namáhané diely - volant, pedále, radiaca páka, ručná brzda

Blatníky, výfukový systém, podbehy

Tesnosť motora s prevodovkou

Vlhkosť - pri akomkoľvek neprirodzenom pachu vo vozidle zvýšte pozornosť. Nadvihnite koberčeky a skontrolujte, či sa vo vozidle nenachádzajú stopy vody, piesku či blata. Je to znamenie, že môže ísť o zatopené vozidlo a pod.

B) Informácie o vozidle

Počet majiteľov - prezradí veľa o technickom stave vozidla. Každý vodič má iný štýl jazdy a to sa môže odzrkadliť na jeho stave. Overte si, či náhodou nebolo auto používané na autoškolu alebo ako taxík. Tieto vozidlá sa po určitom počte kilometrov musia meniť. 

Počet kľúčov - k dispozícii by ste mali mať dva kľúče od vozidla, master kód (kľúč) od imobilizéru, kľúč od zabezpečovacích zariadení.   

Vedenie servisnej knižky - v nej nájdete zaevidovanú históriu vozidla, aké kontroly boli robené a počet predošlých majiteľov. Dávajte si však pozor, aj servisné knižky sa zvyknú prepisovať.

V prípade, že si sami netrúfate zhodnotiť technický stav vozidla, vezmite so sebou nezávislého automechanika alebo požiadajte autoservis, aby Vám skontroloval vozidlo, o ktoré máte záujem.

# 5 - Skúšobná jazda

Na skúšobnú jazdu máte nárok a predajca by s tým nemal mať žiaden problém. Pred jazdou si preverte chladiacu kvapalinu, či sa na jej povrchu nenachádza mastnota a či je dostatok oleja v motore. Skontrolujte motor, či je suchý a čistý.

Jazdu začnite so studeným motorom a sledujte štartovanie motora. Malo by byť hladké, bez škrípania, vibrácii, pískania či iných neprirodzených zvukov. Motor by mal nabehnúť bezproblémovo na prvýkrát.
Po naštartovaní ho nechajte chvíľu voľne bežať a sústreďte sa na zvuky, vibrácie a nadmerné klepanie.

Počas jazdy si všímajte aj funkčnosť spojky a pedálov, či nemajú trhavý rozbeh alebo nezaberajú príliš vysoko.
Pri automatickej prevodovke by rozbiehanie malo byť plynulé, bez kopania. Počas jazdy si vyskúšajte aj činnosť bŕzd, najprv pri jemnom, následne pri intenzívnejšom brzdení. Počas brzdenia by sa volant nemal triasť, klepať, či otáčať. Ak má vozidlo ABS, všetky kolesá sa musia zablokovať v rovnakom čase a nesmú prenášať žiadne pulzujúce záchvevy do pedálov. 

Na prístrojovke si všimnite počet najazdených kilometrov, prípadne spotrebu. Súčasne si všímajte rôzne kontrolky, ich svietenie a zhasínanie, pričom kontrolka na airbagy vždy zhasína samostatne. Ručička na teplomeri by nemala prekročiť 90 stupňov celzia. 

Nezbudnite si preveriť stav pneumatík a ich vyváženie, opotrebovanie ložísk, ktoré sa prejavujú prílišným hlukom kolies, trakčnú kontrolu ESP, funkčnosť klimatizácie a ďalšej výbavy vozidla. Ak má vozidlo pohon 4x4, tak si vyskúšajte jeho funkčnosť. Nezabudnite si overiť, ako sedí auto v zákrutách, pri cúvaní a či počas jazdy nepočujete neprirodzené zvuky. 

# 6 - Uzatvorenie kúpnej zmluvy

Ak ste sa rozhodli vozidlo kúpiť, prišiel čas uzatvoriť Kúpnu zmluvu. Jej obsah by mal byť adekvátny a v prípade domáhania sa vašich práv pri zistení skrytých závad či iných nedostatkov aj obstojný.

Kupujúci by mal byť oboznámený s vadami ojazdeného vozidla, ak nejaké má a tie by mali byť zapísané v Kúpnej zmluve. Nezabudnite si overiť, či sa na vozidlo nevzťahuje leasing, exekúcia alebo či nebolo použité pri trestnej činnosti. Zároveň si dohodnite podmienky prechodu vlastníckeho práva, ktoré môžu byť rôzne: zaplatením kúpnej ceny vozidla a jeho odovzdanie kupujúcemu, prepisom vozidla na dopravnom inšpektoráte a pod.

S RS CARS máte istotu toho, že na všetko dohliadneme a postaráme sa o všetko podstatné:)

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...